«

»

mei 31

Inhoud groenten en fruit pakketten 2-3 juni

Yacon is een knolsoort en komt oorspronkelijk uit Peru. De oude Inca’s waren al overtuigd van de overheerlijke frisse smaak van de Yacón én van het positieve effect dat de knol op hun gezondheid had. Sindsdien is de Yacón in allerlei vormen (vers, siroop, poeder, capsules) te vinden in veel Zuid-Amerikaanse landen.

– Enkele eigenschappen die de Yacón zo geliefd maken zijn:

–• Frisse zoete smaak
–• Rijk aan kalium en anti-oxidanten
–• Heeft weinig calorieën
–• Bevordert een goede spijsvertering
–• Toepasbaar in veel gerechten
–• Lang te bewaren
–• Uitstekend alternatief als zoetstof

– De smaak van verse Yacón varieert van appel en meloen tot peer.–De zonnewortel (zoals de Yacón ook wel wordt genoemd) is uitstekend geschikt om er rauwe snacks mee te maken of te verwerken in een frisse zomersalade vanwege de lekkere “bite”. Het is aan te raden om de geschilde Yacón te besprenkelen met bijv. citroensap omdat deze anders snel verkleurd. Mede daarom is het verstandig om de Yacón kort voor het klaarmaken te schillen.–De Yacón-knol kun je lang (vorstvrij) bewaren. De smaak en frisheid blijven bewaard.

– De Yacón produceert 2 typen knollen; de kleine broedknol voor de vermeerdering en de eetknol voor de consumptie. Dit is zeer uniek in de plantenwereld. De plant groeit zeer goed onder Nederlandse omstandigheden en is een weldaad voor iedere tuin. De plant vergt nauwelijks tot geen onderhoud, is vrij van ziekten en plagen en gedijt op iedere grondsoort.

-Bereidingswijze:
De zonnewortel (zoals de Yacón ook wel wordt genoemd) is uitstekend geschikt om er rauwe snacks mee te maken of te verwerken in een frisse zomersalade vanwege de lekkere “bite”. Het is aan te raden om de geschilde Yacón te besprenkelen met bijv. citroensap omdat deze anders snel verkleurd.

 bron: http://www.odin.nl


Tomaat Wild Wonders
Deze kleurrijke Wild Wonders worden op biodynamische wijze geteeld door Frank de Koning. De tomaatjes bestaan uit een mix van tien bijzondere tomatenrassen en krijgen alle tijd om smaak te ontwikkelen en dat proef je! Heerlijk om zo te snacken of te verwerken in uiteenlopende gerechten.

 

Mexicaanse meloen 

1 grote rijpe galiameloen – sap van 2 limoenen – 60 g verse muntblaadjes – 60 g geurige bloemenhoning

  1. Snij de meloen in 6 parten en verwijder de pitjes.
  2. Snij het vlees van de schil los en snijd de parten in.
  3. Zorg ervoor dat de parten aan de onderkant aan elkaar blijven zitten.
  4. Leg ze elk op een dessertbord.
  5. Meng in een pannetje het limoensap met de muntblaadjes en de honing door elkaar en verwarm dit zachtjes.
  6. Druppel, minimaal 2 uur voor het serveren, de honingmarinade over de meloen.
  7. Dek de bordjes af en laat de smaken op kamertemperatuur intrekken.

*********
bron: http://www.dewassendemaan.be

Palmkool met knoflook voor 2 personen

ingr: 5 flinke palmkoolbladeren–handvol pijnboompitten–flinke scheut olijfolie–verse knoflook–event.verse bieslook of lente ui–100 g pecorinokaas ( harde Italiaanse schapenkaas)–zeezout en zwarte peper uit de molen–1/2 dl. groente/kruidenbouillon–(3/4 blokje in kokend water oplossen)

 Rooster pijnboompitten in een droge koekenpan tot ze mooi bruin zijn. Was de palmkool en sla de bladeren droog. Snij de nerf eruit en snij de palmkool in dunne repen (2 cm.). Als u verse knoflook gebruikt hak dit grof en meng het met de verse bieslook of lente ui. Wokpan op hoog vuur met een flinke scheut olijfolie verhitten, voeg de palmkool toe met wat water en peper. Na 5 min. goed bakken wordt de palmkool zacht en voegt u de verse knoflook met bieslook of lente ui toe. Nog 3 min. goed doorbakken en daarna de geroosterde pijnboompitten toevoegen. Aan het eind de groentebouillon toevoegen, doorroeren en de geraspte pecorinokaas er over strooien. Heel even de deksel op de pan en het vuur laag draaien. Na 1 min. smoren de pan van het vuur halen, zout naar smaak toevoegen en de palmkool met verse pasta serveren. De palmkool laten afkoelen als hij voor lasagne vulling wordt gebruikt.

*********
bron: http://www.odin.nl

Onze webwinkel al ontdekt? Sluiten