«

»

mei 17

Samenstelling bio-groenten en fruitpakketten van dit weekend + nieuwe recepten

INFO:

Aardbei

Aardbei (Fragaria vesca) is – dat kan je ook zien aan de groeiwijze – familie van de roos (Rosaceae). De verspreiding van het plantje is uitermate succesvol verlopen: zowel in het noordelijke als zuidelijke halfrond zijn er tot op vandaag diverse inheemse soorten aanwezig. En daar is de grote voortplantingscapaciteit niet vreemd aan.
Behalve met onstuimige uitlopers vermenigvuldigt het plantje zich ook via zaadjes. Die zaadjes zitten niet verscholen in de vrucht, maar bevinden zich aan de buitenkant, in de pel: gemiddeld 200 per aardbei.

Variëteiten – De smaak varieert naargelang de soort. Tussen de smaak van bosaardbeitjes en die van commerciëel gekweekte jumbo-aardbeien ligt een wereld van verschil. Commerciële soorten zijn het product van decennialange cultivatie, hier in Europa, maar ook elders. De veredeling kwam in 1714 in een stroomversnelling terecht toen een Franse botanicus Noord- en Zuid-Amerikaanse rassen met elkaar kruiste. Uit het huwelijk van F. virginia met F. chiloensis kwamen superieure rassen voort.

Gezondheid – De aardbei is rijk aan vitamine C en ijzer. Zoals alle bessen bevat aardbei krachtige anti-oxidanten. Jammer echter dat sommige mensen allergisch reageren op de fijne haartjes van de pel. 

 bron: http://www.dewassendemaan.be

Recepten:

Flensjes met aardbeien

Ingr 8 dunne flensjes – 1 potje aardbeienjam – 3 eetlepels suiker – 1/2 dl grand marnier – 150 gram aardbeien
  1. Maak de aardbeien schoon en snij ze doormidden.
  2. Bak de flensjes.
  3. Bestrijk ze met een laagje jam.
  4. Rol ze op.
  5. Leg ze op de serveerschaal.
  6. Leg er de aardbeien bij, bestrooi ze met suiker en flambeer met de grand marnier.
  7. Dien onmiddellijk op

 

Wortelsalade met radijs

Ingr 250 g wortel, grof geraspt – 6 radijsjes, in kwarten gesneden – evt. loof van de radijsjes, fijngesneden – 1 el pijnboompitten
dressing: ½ dl crème fraîche of volle kwark – 1 el citroensap – dille naar smaak – peper & zout
  1. Meng radijsjes door de geraspte wortel en rooster de pijnboompitten in en droge pan.
  2. Snijd eventueel het radijsloof fijn.
  3. Maak de dressing en schep deze door de rauwkostsalade.
  4. Meng eventueel het fijngesneden radijsloof er door en serveer.

[Variatie met bloemkoolroosjes: gebruik fijngesneden bloemkoolroosjes in plaats van of samen met geraspte wortel.]

 bron: http://www.dewassendemaan.be

 

fris knoflook-yoghurtsausje voor 2 personen

Ingr. 1 dl. romige yoghurt of kwark–evt. 1/2 dl. slagroom of 100 g zachte geitenkaas–peper en zout–2 eetl. verse munt, in fijne reepjes–2 eetl. korianderblad, dille of peterselie, fijn geknipt–6 knoflookteentjes, geperst–2 eetl. olijfolie–evt. 10 zwarte olijven, in kleine stukjes–

Meng alle ingrediënten goed door elkaar, Laat het sausje minimaal een kwartiertje staan alvorens het te serveren. Heerlijk als frisse dipsaus voor zowel snacks, groenten, kaas, als bij warme gerechten met peulvruchten en diverse soorten vlees, ei of vis.

 

gevulde meloen voor 2 personen

Ingr. 1/2 meloen –1 appel –2 perziken –1 banaan –rode bessen of rozijnen –1 eetl. honing of vruchtensiroop –slagroom –roomijs

Snijd van de meloen van de bovenkant een kapje af. Verwijder de pitten en schep met een lepel het vruchtvlees eruit. Snijd het vruchtvlees in kleine stukken. Was en/of schil de andere vruchten. Snijd de appel, perziken en banaan in kleine stukjes. Meng al het fruit, voeg honing of siroop toe en schep het mengsel in de leeggeschepte meloen. Geef per persoon een schaaltje met een bolletje roomijs. Serveer de meloen met inhoud met een diepe lepel er in zodat het een feestelijk gezicht is. Schep over het ijs een lepel vol vruchten en versier het geheel met een toef slagroom.

bron: http://www.odin.nl

Onze webwinkel al ontdekt? Sluiten