«

»

mei 06

Weekrecepten + info snijbonen

Snijboon (Phaseolus vulgaris). Deze bonenstruik slingert zich liefst rond een draad of staaf. Amper drie weken heeft hij nodig om helemaal tot boven te klimmen en de eerste bloemen tot ontwikkeling te brengen. Even later vormen zich brede, smalle peulvruchten die je kunt identificeren als snijbonen. Snijbonen werden vroeger in smalle reepjes gesneden (vandaar de naam) en ingemaakt (zoals zuurkool), omdat de oudere variëteiten een wansmakelijke vezelige textuur hadden. Die nadelige eigenschap is intussen helemaal weggecultiveerd.

Bereiding – Dankzij de malse smaak van nieuwe varianten consumeert men de groente steeds vaker vers. De reepjes worden breder gesneden (circa 2 cm) om het aroma ten volle uit te spelen. Je kunt snijbonen trouwens ook op zijn geheel klaarmaken: eerst even blancheren, en daarna met look bakken, bijvoorbeeld.

Gezondheid – Net als andere bonen zijn snijbonen zeer voedzaam. Peulvruchten bevatten niet alleen veel koolhydraten, maar ook uitzonderlijk veel eiwitten. Dat maakt hen geschikt als hoofdbestanddeel van een evenwichtige vegetarische maaltijd.

Bewaring – Verse snijbonen kan je gemakkelijk vijf dagen bewaren in de koelkast, idealiter verpakt in een gesloten papieren zak.

bron: http://www.dewassendemaan.be

Roergebakken snijbonen met kipfilet

250 g kipfilet – 500 g snijbonen – 2 el (olijf)olie – 3 lente-uitjes – 1 ui – zout & peper – 1 à 2 el  sojasaus (tamari van de nieuwe band)
  1. Snijd de kipfilet in reepjes.
  2. Maak de snijbonen schoon en snipper ze in de snijbonenmolen, met de schaaf in de keukenmachine of snijd ze met een mes in grove ruiten (alleen jonge snijbonen) of in kleine schuine snippers.
  3. Verhit een wok of wijde pan.
  4. Voeg de olie toe als de pan heet is en bak de reepjes kip in circa 4 minuten rondom bruin.
  5. Maak intussen de lente-ui schoon en snijd ze in schuine stukjes van 3-4 centimeter.
  6. Voeg de lente-ui en de snijbonen toe aan de kip en bak ze al omscheppende 3-4 minuten mee.
  7. Breng op smaak met zout, peper en sojasaus en laat de snijbonen in circa 5 minuten beetgaar worden.

Lekker met gele rijst (rijst gekookt met 1 theelepel koenjit of saffraan).

 

Snijbonen gestoofd in citroensap

  500 gram snijbonen – 1 citroen – 25 gram boter of margarine – 1 eetlepel citroenrasp – zout & peper
  1. Snijbonen wassen.
  2. De schoongemaakte snijbonen schuin in ruitvormige stukjes van ca. 2 cm snijden.
  3. Helft van de citroen in dunne plakjes snijden.
  4. Andere helft uitpersen.
  5. In pan boter smelten.
  6. Snijbonen en citroenrasp erdoor scheppen.
  7. Citroensap, 1 halve dl. water en zout toevoegen.
  8. Met het deksel op de pan de snijbonen in ca. 20 minuten gaarstoven. Eventueel nog een beetje water toevoegen om te voorkomen dat de snijbonen droog komen te staan.
  9. Snijbonen op smaak brengen met zout en peper. Snijbonen overdoen in een dienschaal en garneren met plakjes citroen.

bron: http://www.dewassendemaan.be

 

Geblancheerde snijbiet met knoflook voor 2 personen

 

300 g snijbiet –1 sjalotje –2 eetl. olijfolie –2 knoflookteentjes –1 snufje nootmuskaat –zout –peper

Stelen en bladeren van de snijbiet fijnsnijden. Het sjalotje en de knoflook fijnsnijden. De olijfolie verhitten in een pan. De stelen van de snijbiet in de olie laten stoven, ui en knoflook toevoegen en kort laten meestoven. Wat water toevoegen en nu ook de bladeren van de snijbiet erbij doen. Kort laten meestoven tot ze gaan slinken. De pan van het vuur halen. Nootmuskaat, zout en peper naar smaak toevoegen.

bron: http://www.odin.nl

Onze webwinkel al ontdekt? Sluiten