«

»

jun 30

Kers   LEKKER – ÈÈCH LEKKER

NU IS HET DE MOMENT!  KOPEN EN ETEN ZOU IK ZO ZEGGEN!

Kersen zijn de allereerste steenvruchten van het seizoen. Op de versmarkt vind je bijna uitsluitend zoete kersen (Prunus avium), meestal gaat het dan om de Bing-variëteit. Bing zag in 1875 het levenslicht in Oregon, VS.

Kerselaren voelen zich goed in gematigde streken. Tenminste, dat leidt men toch af uit hun hogere productiviteit. ’s Winters willen ze niet teveel blootgesteld worden aan ijzige winden, terwijl ze ’s zomers een fris briesje weten te appreciëren. Lake Michigan komt prima tegemoet aan deze verzuchtingen. Rond het meer zijn talrijke kerselaarboomgaarden aangeplant. De VS is hiermee uitgegroeid tot de grootste producent van kersen ter wereld.

Gezondheid – Kersen hebben een laag caloriegehalte. Voor verwerking in gebak of voor inmaak maakt men bovendien gebruik van zure kersen (Prunus cerasus), waardoor ook het vetgehalte extreem laag is.

Bewaring – Anders dan bij de meeste vruchten rijpen kersen niet meer van zodra ze geplukt zijn. Ze kunnen helaas wel rotten. Vrij gemakkelijk zelfs. Bewaar ze dus op een goed zichtbare plaats.

Clafoutis van kersen

5 eieren – 3 dl melk – 1 dl room – 8cl wilde vruchten bier van Leiriken – 100 g bloem – 100 g suiker – 2 eetlepels vanillesuiker – 1 eetlepel maïszetmeel (maïzena) – 1 vanillestokje – een snuifje zout – 400 g verse kersen

 

  1. Neem een ruime mengschaal en breek er de eieren in. Kluts ze even los met de garde.
  2. Meet de juiste hoeveelheid melk en room en schenk het bij het eiermengsel.
  3. Giet er een beetje authentiek Belgisch kriekbier bij en meng met de garde.
  4. Voeg vervolgens de juiste hoeveelheden bloem, suiker, vanillesuiker en maïzena toe.
  5. Roer het beslag met de garde tot er geen klonters in achterblijven. Wrijf eventuele klontertjes open tegen de rand van de pot.
  6. Voeg een snuifje zout toe en snij de vanillestok overlangs in twee. Schraap er de pikzwarte zaadjes uit en kluts ze in het beslag.
  7. Spoel de kersen onder stromend water en laat ze uitlekken. Verwijder de steeltjes en ontpit de kersen met behulp van een ontpitter. Heb je geen ontpitter, snij dan elke kers middendoor en wip de pit eruit met een mespunt.
  8. Verwarm de oven voor op 180°C. Smeer de ovenvaste schaaltjes in met een beetje (malse) boter.
  9. Verdeel de ontpitte kersen over elk bakschaaltje.
  10. Roer nog kort door het beslag en giet het in een schenkkan of gebruik een pollepel om de potjes te vullen. Schep het beslag over de kersen tot de vruchten nog net de kopjes boven steken.
  11. Bak de clafoutis ongeveer 30 tot 35 minuten in de oven van 180°C.Het beslag moet opbollen en goudbruin kleuren.
  12. Doe een beetje bloemsuiker in een zeefje of een strooibus. Strooi de suiker over de ovenverse clafoutis en serveer meteen. Kijk wel uit want de potjes zijn gloeiend heet.

Bron: www.dewassendemaan.be

********

Kersen

  300gr-500gr kersen
  1. eten maar:  DE DIKKE DONKERE!! MA ÈÈch LEKKER

 

Onze webwinkel al ontdekt? Sluiten