«

»

aug 23

Kies jij je olijfolie met zorg? Waarop moet je letten?

 

 

 

Bewijs van kwaliteit: check de vetzuren in je olijfolie!
RECEPT: AVOCADO-MAYONAISE

 

Kies jij je olijfolie met zorg?
Want de ene olijfolie is de andere niet!

Koudgeperste olijfolie: gezond én smaakvol

Goede olijfolie is rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren (M.U.F.A.= omega 9) en rijk aan vitamine E en K. En de plantensterolen in olijfolie dragen bij tot de instandhouding van normale cholesterolgehalten in het bloed. Dus: hoe meer plantensterolen, omega 9 en vitamine E/K in je olijfolie, hoe beter. Voor de andere parameters van olijfolie geldt: hoe lager de waarden, hoe beter.

De zuurtegraad van extra vierge olijfolie mag maximaal 0,8% zijn. De olijfoliën van Amanprana komen hier nog niet bij in de buurt met een zuurgraad van maximaal 0,25%! Zo bevat Verde Salud 4x minder vrije vetzuren en 5x minder wax dan de wettelijke barema’s voor extra vierge kwaliteit.

Bewijs van kwaliteit: check de vetzuren in je olijfolie!
Vergelijk in onderstaande tabel eens de waarden van de 2 Amanprana olijfoliën met de doorsnee extra vierge olijfolie.

Kwaliteits- parameters Amanprana
Hermanos Catalan
Amanprana
Verde Salud
andere extra vierge olijfolie
vrije vetzuren max. 0,25 max. 0,20 max. 0,80
peroxidatie max. 10 max. 6 max. 20
wax max. 125ppm max. 50ppm max. 250ppm
K 270 max. 0,12 max. 0,15 max. 0,20
M.U.F.A.* min. 75% min. 77% min. 55%
plantensterolen 137mg min. 150mg 22mg
vitamine E 22mg 10g 5mg
vitamine K 55µg
gebruik in keuken koud gebruik warm & koud vaak onduidelijk
* M.U.F.A = enkelvoudig onverzadigde vetzuren (Ω9)

 

Vrije vetzuren in extra vierge olijfolie
Het aantal vrije vetzuren (free fatty acids) is een kwaliteitsparameter die de zuurtegraad weergeeft. De zuurtegraad van extra vierge olijfolie mag maximaal 0,8% bedragen. Wat doet de zuurtegraad stijgen?

  • als er bij de productie olijven worden gebruikt die aangetast werden door schimmels, micro-organismen en olijfvliegjes
  • als er olijven van uitgestelde oogst worden gebruikt (deze olijven hangen te lang aan de bomen)
  • als er beschadigde olijven gebruikt worden
  • als er olijven worden gebruikt die te lang opgeslagen hebben gelegen

Een laag gehalte aan vrije vetzuren komt de kwaliteit en de smaak ten goede.

Peroxidatie van olijfolie is niet goed voor de omega’s
Peroxidatie is een kwaliteitsparameter die aangeeft in hoeverre olijfolie beschadigd is door zuurstof. De omega 6 vetzuren in olijfolie zijn bijvoorbeeld erg gevoelig voor zuurstof. Wettelijk mag een koudgeperste olijfolie een peroxidatiegehalte van 20 niet overschrijden. De beste extra vierge olijfoliën hebben een peroxidatie van minder dan 10.

Waxgehalte geeft aan of er met de olijfolie is geknoeid
In de schil van olijven zit wax, die grotendeels verdwijnt in de perskoek. Aan de hoeveelheid wax in de olijfolie kan je zien of de olie wel degelijk “extra vierge” – van eerste koude persing- is. Is de hoeveelheid wax in je olijfolie erg hoog, dan is het mogelijk dat het olijfolie van tweede of derde persing betreft (wax wordt uit de schil geknepen).

K270 staat voor zuiverheid in extra vierge olijfolie
K270 (kappa 270) geeft de zuiverheid van de olijfolie weer. Zitten er bijvoorbeeld veel andere stoffen in de olie, zoals het geperste vocht van takjes, twijgjes of blaadjes, dan gaat het gehalte aan K270 omhoog. Hoe lager dit cijfer, hoe beter.

MUFA geeft aandeel omega 9 in extra vierge olijfolie aan
Monounsaturated fatty acids (enkelvoudige onverzadigde vetzuren) drukken het aandeel omega 9 in olijfolie uit. Een hoog gehalte aan M.U.F.A. in je olijfolie is dus een voordeel.

DE 2 EXTRA VIERGE OLIJFOLIËN VAN AMANPRANA

 

Hermanos Catalán olijfolie

ideaal voor je salades en koude bereidingen

eerste koude persing door mechanische middelen (max. 25°C)
100% biologische Arbequina-olijven uit Rioja, Spanje, D.O.P.
ongefilterd = voor koude bereidingen
teelt, persen en bottelen in één landgoed: 6 uur tussen handgeplukte oogst en persen van de olie
op afroep gebotteld in donkere glazen flessen, waardoor de olie optimaal wordt bewaard
ongeëvenaarde milde, zachte, harmonieuze smaak en terroir
√ Hermanos Catalán werd recentelijk uitgeroepen tot de beste extra vierge olijfolie ter wereld!

PS: de Hermanos Catalán olijfolie won al 7 prestigieuze medailles:

  • Best organic extra virgin olive oil (BIOC 2010)
  • Best Spanish extra virgin olive oil (2011)
  • Gourmet prize (AVPA 2015, Paris)
  • Among the 25 best olive oils in Europe (Biopress 2012, Germany)
  • Listed as one of the best olive oils in the world (Flos Olei 2016, Rome)
  • Silver medal, best organic olive oil in the world (Ecotrama 2013, Spain)
  • Gold medal in the fruity Spanish organic olive oils category (Premio Mezquita 2014, Spain)

HOE WORDT ‘s WERELDS BESTE OLIJFOLIE GEMAAKT?

 

Bekijk hierboven het filmpje over de mensen en hun liefde, passie en kennis waarmee ze de Hermanos Catalán maken
Lees meer over Hermanos Catalán
 

Verde Salud olijfolie

perfect voor bakken en braden en in de wok

eerste koude persing door mechanische middelen (max. 27°C)
100% biologische Picual-olijven uit Andaloesië, Sierra Mágine natuurpark, Spanje, D.O.P.
gefilterd = geschikt voor warme én koude bereidingen (verhitten tot 180°C)
fruitige olijfolie met groene, licht scherpe afdronk (door de chlorofyl en polyfenolen)
Verde Salud werd al met 12 awards onderscheiden

HOE WORDT DE VERDE SALUD VAN AMANPRANA GEMAAKT?

 

Bekijk hierboven het filmpje over de mensen en hun liefde, passie en kennis waarmee ze de Verde Salud maken
Lees meer over Verde Salud

Getuigenis

Pascale Naessens, Media persoonlijkheid en auteur kookboeken:

In extra vierge olijfolie zit het bestanddeel oleocanthal, dat op dezelfde manier ontstekingsremmend werkt als ibuprofen. Regelmatige consumptie van olijfolie uit eerste persing heeft hetzelfde ontstekingsremmende effect als ibuprofen
(Boek: Puur Eten dat je gelukkig maakt. Pascale Naessens, p. 126)

 

RECEPT: Avocado mayonaise met olijfolie en kruiden

Ingrediënten

Voor de bereiding, lees hier verder.

Om binnenkort te lezen!

In september verschijnt een uitgebreid artikel over de kwaliteit van olijfolie in het tweemaandelijkse infoblad ‘Biogezond

 

Onze webwinkel al ontdekt? Sluiten