«

»

jan 24

Inhoud groenten en fruitpakketten 26 en 27 januari

 
Groentenpakketten en fruitpakketten!!!
Samenstelling* vrijdag 26 januari en zaterdag 27 januari
Groenten 7,50€ Groenten 12,50€ Fruit 7,50€ Fruit 12,50€ 1-persoons 7,50€
G1 G2 F1 F2 E
paksoi 1 paksoi 1 perssinaas 0,8 perssinaas 1 paksoi 1
rode pepers 0,04 rode pepers 0,08 avocado 1 rode pepers 0,03
koolraap 1 koolraap 1 papaya 1 papaya 1 koolraap 0,7
koolrabi 1 koolrabi 2 walnoten 0,05 walnoten 0,1
veldsla 0,1 veldsla 0,2 appel 0,5 appel 0,8 veldsla 0,08
ui 0,4 ui 0,6 peer 0,4 peer 0,5 ui 0,2
witlof 0,25 witlof 0,5 clementine 0,3 clementine 0,5 perssinaas 0,5
banaan 0,5
papaya 1
walnoten 0,05
appel 0,3
* samenstelling is onder voorbehoud, kleine wijzigingen kunnen er zijn, we garanderen een juiste prijs!
Bestel via: tel 011 64 42 88 –  bioshop.neerpelt@virusfree.be
Altijd vers – gunstig van prijs!    Iedere vrijdag – zaterdag!
Koolraap
Koolraap (Brassica napus var. napobrassica) groeit in tegenstelling tot andere koolsoorten onder de grond.
Gezondheid – Van de onooglijke maar lekkere koolraap eten we de dikke wortel, die erg rijk is aan vitamine C en daarom wel bekend staat als ‘de citroen van het noorden’. Deze caloriearme wortelgroente is ook een goede vochtafdrijver.
Bereiding – Onder de rode, gele of groenige ruwe schil zit hard oranje-geel vruchtvlees. Dit geel geurig vlees kan gekookt, gestoomd of gestoofd worden en heeft een zachte en bijzonder aromatische smaak. Deze zachte smaak komt het best tot zijn recht als u de groente simpel stooft met een klontje roomboter (± 20 minuten). Verder kunt u de groente tot puree maken, opvullen of zelfs frituren. Invriezen kan ook. Blancheer de koolraap dan eerst ± 3 minuten in kokend water. Om de koolraap schoon te maken, snijdt u eerst de harde bovenkant weg (dit gedeelte is meestal houterig), daarna kunt u de groente schillen en in plakken, blokjes of repen snijden en verwerken. Het vruchtvlees kan met veel kruiden en specerijen worden gecombineerd. Denk aan kerriepoeder, nootmuskaat en verse groene kruiden als salie en tijm.
Bewaring – Op een koele, donkere plaats kunt u koolraap gedurende enkele weken bewaren.
Koolraapstamppot met veldsla, anijs en walnoten
uit: Ecofabulous koken in alle seizoenen van Lisette Kreischer
Een stamppotje doet altijd wonderen in de koude wintermaanden. De anijs zorgt voor een zoete prikkel in dit gerecht en de winterse veldsla voor een frisse noot.
ä Voor 4 personen:

500g aardappelen, geschild en in stukjes gesneden
500g koolraap, geschild en in stukjes gesneden
1 ui, gesnipperd
50g gepelde walnoten, gehalveerd
1 tl anijszaad
200g veldsla, gewassen en gedroogd
scheutje sojaroom
zeezout en versgemalen peper

Breng water aan de kook en gaar daarin de aardappelen en koolraap.
Verhit een laagje olie in de koekenpan en fruit de ui.
Voeg de walnoten toe en bak ze rondom goudbruin.
Giet de aardappelen en koolraap af en pureer ze tot een mooie gladde massa.
Voeg veldsla, ui, walnoten, anijs en sojaroom toe en breng op smaak met zout en peper.
**************
Sappig knapperige koolrabi met pit
1 koolrabi – scheutje olie om in te bakken – 1 tl kerriepoeder – 1el sojasaus
Schil de koolrabi en snijd deze in kleine blokjes.
Bak de koolrabi 5 minuten in olie, voeg kerrie toe en laat nog een paar minuten bakken.
Voeg de sojasaus toe, roer om en serveer bijvoorbeeld met rijst, couscous of bulgur en geroosterde noten.

Combinatie met wortel: snijd een paar wortels in dunne schijfjes, bak deze met de koolrabi mee.

************
2 Mooie sites waar ik bijna al mijn informatie vandaan haal:
www.dewassendemaan.be
www.odin.nl

 

 

 

 

Onze webwinkel al ontdekt? Sluiten