«

»

mrt 07

Inhoud groenten en fruitpakketten vrijdag 9 en zaterdag 10 maart + recepten + weekpromoties (zie verder)

BESTELLEN KLIK HIER

 

ALLE INFO OVER GROENTEN EN FRUIT VIND JE STEEDS TERUG OP DE PRACHTIGE SITE VAN

www.dewassendemaan.be 

Ook alle info hieronder komt van hun!:

Andijvie

Andijvie (Cichorum endivia) is een robuuste, chicorei-achtige plant. Ondanks haar robuuste uiterlijk is de plant warmteminnend. Tijdens de opkweek verlangt ze zelfs temperaturen tussen 15 en 20° Celsius. Vandaar dat de herfst hier het meest geschikte tijdstip is om andijvie te kweken: er komen dan helemaal geen serres aan te pas. De eigenlijke groei moet echter snel worden voltrokken, want andijvie is ‘schietgraag’, de krop schiet met andere woorden gemakkelijk door, hetgeen de bloemvorming inluidt. Een vredig gebeuren, dat wel, maar allesbehalve aangenaam voor de boer. Niemand wenst andijvie in een vaas te stoppen. Gewoonlijk stopt men andijvie in de mond.

Omdat de buitenste groene bladeren ietwat bitter en taai smaken, genieten de lichtgele, malse binnenbladeren onze voorkeur. Terwijl uitgerekend die taaie buitenbladeren de meeste voedingsstoffen bevatten (o.a. vezels, mineralen en vitamines).

Bereiding – Anders dan onze noorderburen zijn wij Belgen niet echt gek van andijvie. We pretenderen over een betere variant uit dezelfde plantenfamilie te beschikken: Belgische andijvie of witlof. Als er al échte andijvie op het menu staat, dan serveren we het bladgewas meestal rauw in de vorm van salade, liefst in combinatie met een aantal joekels van vleestomaten en een lepel mayonaise erop. Rauwkost op “zijn best”.
Nederlanders hebben een voetje voor bij de bereiding van andijvie. Zij raken van jongs af aan vertrouwd met de idee dat je andijvie ook kan stoven. En dat zoiets verrassend lekkere maaltijden kan opleveren. En om dit te bewijzen: een aantal voortreffelijke Nederlandse receptjes…

Recept

Andijvie met kerrie en noten

(www.keukentips.nl)

  • 750 g andijvie
  • 2 uien
  • 1 el kerrie
  • 1dl bouillon
  • 1 el bloem
  • 75 g cashewnoten
  • zout & peper
  • olie.
  1. Maak de andijvie schoon, snijd ze in reepjes, was ze en laat ze uitlekken.
  2. Maak de uien schoon en snipper deze.
  3. Verhit de olie in een pan en fruit hierin eventjes de uien en knoflook.
  4. Roer dan de bloem erdoor en schep dan ook de andijvie en de cashewnoten erdoor.
  5. Giet de bouillon erbij en laat de groente 5′ zachtjes sudderen.
  6. Breng op smaak met wat zout en peper.
 meer recepten met andijvie vind je HIER

 

 *****************************************************************

Raapjes gevuld met bospaddestoelen

(www.jerryke.be)

  • 4 raapjes
  • 4 eieren
  • 40 g oesterzwam
  • 40 g champignons
  • 40 g eekhoorntjesbrood
  • 20 g boter
  • 1 sjalot of rode ui
  • wat kervel of bieslook

 

  1. Schil de raapjes en hol ze uit.
  2. Snijd het uitgehaalde vruchtvlees in blokjes.
  3. Blancheer de uitgeholde raapjes.
  4. Stoof de champignons met de fijngesneden ui of sjalot en de kruiden.
  5. Stoof in een andere pan met wat boter en water de blokjes raap.
  6. Voeg de champignons bij de raapblokjes en vul met dit mengsel de uitgeholde raapjes.
  7. Breek boven elk raapje een eitje en zet de raapjes in een ingevette ovenschotel.
  8. Laat in een voorverwarmde oven bakken tot het eiwit gestold is.
 Vervang in dit recept gerust de paddestoelen door een fijngesneden portobello
 meer recepten met raapjes vind je HIER
************

PROMOTIES geldig tot donderdag 14 maart

Onze webwinkel al ontdekt? Sluiten