Beelddenken

Dag,

even wat uitleg ivm mijn lange afwezigheid voor mailings.

Dit heeft allemaal te maken met BEELDDENKEN.

Graag wil ik eenieder hierover informeren, zeker als je zelf of zeker je kinderen om 1 of andere reden niet echt lukken in school – dat ze precies op de tuppen van hun tenen moeten presteren om een juist voldoende te halen of zelf niet.  En dit terwijl je (als ouder) toch aanvoelt dat je of je kind eigenlijk wel de capaciteiten he(b)(ef)t.  Misschien had je dat gevoel lang geleden, maar is het wegge-ebt door van die stempeldiagnoses alla ADD-ADHD-hoogsensitiviteit-hoogbegaafdheid-ass en de daar vaak bij gepaard gaande medicatie, waardoor het allemaal niet meer zo duidelijk is.

Ik raad iedereen aan die zich in het onderwijssysteem nooit echt goed gevoeld heeft of die met een kind zit dat rap afgeleid, niet meekan ….  :  informeer je over beelddenken.

In het kort komt het erop neer : we hebben 2 hersenhelften.  Als je ten volle je capaciteiten beheerst, dan werken die 2 goed samen, allebei op max capaciteit.  Maar dit is zelden het geval: in de eerste levensjaren (tot ongeveer 1ste-2de studiejaar) is absoluut de rechterhersenhelft veel harder aan het werken dan de linker: rechterhersenhelft denkt in beelden, ziet het groter geheel, empathie en aanvoelen is sterk.  Vanaf de eerste studiejaren wordt de linkerhersenhelft aangesproken om op een gegeven moment alleen nog maar op die manier benaderd te worden door ons onderwijs: regels volgen – nerens meer beeld bij – vooral uitleg in woorden – teksten moeten lezen vol woordjes die geen bijhorend beeld oproepen.

Bij velen lukt dit – de linker hersenhelft begint overhand te krijgen en de schoolopleiding zal slagen.  Maar bij sommigen gebeurt dit niet: de rechterhersenhelft heeft steeds meer activiteit dan de linker – je bent beelddenker!  En zodoende eind juni 2018 ben ik hiertoe moeten komen wegens mijn aanvoelen ivm mijn dochter.  Even zelf wat opgezocht en dan veel gelezen – even wat kleine testen en voila, op andere manier lezen ipv AVI2 moeilijk – AVI5 vlot.

Dus: als ouder wil je het beste voor je kinderen: voel je dat er iets hapert, dat iets niet klopt – lees absoluut eens over beelddenken en bekijk het eens voor je kind.  In de bibliotheek van Neerpelt hebben ze het boekje ‘de survivalgids beelddenken’

Verder kan je de zoekmachine www.ecosia.org (google ook he): beelddenken intypen en je vind er behoorlijk wat info.

Dit inzicht heeft me de afgelopen 3 maanden veel gebracht en vooral dat ik 2 rechterhersenhelft primerende kinderen heb.  Dus andere aanpak en niet de 2 aanpakken die standaard gebeuren: 1) blijven proberen, steeds maar weer op dezelfde manier blijven oefenen of 2) allé, het lukt niet, zal ik het wel rap doen, laat hem/haar maar!  1)= mega gefrustreerd (wanneer zal de bom barsten) 2)= ik kan niks, laat ik maar blijven doen alsof ik niets kan (om uiteindleijk het zelf nog te geloven).

HET KAN ANDERS :

mee ook even reclame maken voor  www.delibellenschool.be : prachtige school voor de beelddenkende, maar zeker ook voor eenieder kind!  Geen huiswerk, yoga, biosoep en biofruit, lezen op basis van ‘dwaalspoor dyslexie’ en de alfabetcode – rekenen volgens Aerts en Deckers: met de basis 0-9 en niet 1-10 bv.

Dus dit even kort ter verduidelijking van waar mijn energie en tijd vooral naar toe is gegaan de afgelopen 3 maanden – waardoor berichtgeving en plaatsing van promo’s er een beetje heeft aan moeten inboeten.  Mijn doel is jullie nu toch weer wat vaker te informeren.  Tevens ook weer wat meer aandacht aan mijn groenten en fruitpakketten – waar ik hopelijk weer wat info ga kunnen bijsteken.  Ivm thuisonderwijs zoon zal je me ook iets minder aantreffen in de winkel (voornamelijk dan tijdens de schooluren).

Graag nodig ik jullie ook bij deze uit om zeker ook de facebookpagina van BioShop nationaal te liken: vanaf nu 6 maanden lang oa bv iedere maand een aankoopbon van 50,00 € te winnen.

En nu ik toch heel wat info gegeven heb die niet zo zeer winkelgebonden zijn:

HET KAN ANDERS!  Je kan me vinden op plaats 23 bij GROEN : 14 oktober verkiezingen!

Vriendelijke groeten,
Maarten
tel 011 64  42 88
bioshop.neerpelt@virusfree.be